Pri kúpe CT prístroja pre svidnícku nemocnicu kontrolóri zistili veľa chýb

17.01.2005 Celý región

Porušenie viacerých predpisov zistili kontrolóri Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Nemocnici s poliklinikou vo Svidníku pri minuloročnom nákupe počítač...
Porušenie viacerých predpisov zistili kontrolóri Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Nemocnici s poliklinikou vo Svidníku pri minuloročnom nákupe počítačového tomografu (CT). Nákup vyšiel na bezmála 16 miliónov 300 tisíc Sk včítane 19-percentnej DPH.

O zisteniach, ktoré povedú k podaniu trestného oznámenia na dnes už bývalé vedenie nemocnice informoval na tlačovej konferencii v Prešove 5. januára hlavný kontrolór PSK Vladimír Fedorko. Obstaravateľ, teda nemocnica, porušil podľa Fedorka všetky metodické pokyny svojho zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja (PSK). \"To znamená - nežiadal súhlas na danú investičnú akciu, nemal na ňu krytie, zlé urobil výberové konanie no a do dnešného dňa ani krytie na túto celú akciu nemá, \" konkretizoval hlavný kontrolór. Najhoršie je podľa neho to, že podľa platnej kúpno-predajnej zmluvy \"prístroj je stále majetkom dodávateľa a nie je majetkom svidníckej nemocnice\".
Najprv v marci 2004 firma Audioscan, s. r. o. , Banská Bystrica darovala za korunu svidníckej nemocnici CT zn. Toshiba. V darovacej zmluve však bola klauzula o tom, že dodávateľ si vyhradzuje právo ako jediný vykonávať aj modernizáciu prístroja. Asi sedem rokov používaný prístroj na svojom novom pôsobisku vôbec nebol spustený do prevádzky a v auguste 2004 prišlo k tomu, že svidnícka nemocnica uzavrela s banskobystrickou spoločnosťou kúpno-predajnú zmluvu na realizáciu radikálnej prestavby CT a to v spomenutej cene. Z predchádzajúcej dodávky sa použili len dva komponenty, takže išlo o dodávku úplne nového zariadenia.
Predseda PSK Peter Chudík na tlačovej konferencii v ten istý deň povedal, že CT je možno potrebný pre svidnícku nemocnicu, ale nemožno ho získať takýmto spôsobom. Nevedel povedať, ako budú uhradené ďalšie splátky, aby sa zaplatením poslednej prístroj stal majetkom svidníckej nemocnice. Podľa neho od začiatku transakcie nešlo o dar, ale o špekuláciu. Každopádne ťažko bude môcť nemocnica odstúpiť od zmluvy.
Fedorko vidí riešenie vzniknutej situácie okrem iného v tom, aby sa im podarilo presvedčiť dodávateľa uznať závery znaleckého posudku, ktorý dal vyhotoviť PSK. Znalec akceptoval náklady na \"prestavbu\" CT, ktorú sú nižšie o asi 2 milióny 800 tisíc Sk oproti pôvodnej fakturovanej sume.
(jj)
 

Vyberte región

mark